dimecres, 24 de febrer del 2016

Tema 12 La literatura de preguerra. La poesia postsimbolista. Carles Riba et alii



Es pot concloure que el Simbolisme fou un moviment que aprofità i reciclà bona part dels elements formals i del contingut de les tendències precedents; tanmateix, suposà una reacció en contra d’elles. Entre les aportacions fonamentals al panorama literari hi ha la poesia pura, és a dir, la poesia que, absolutament independent de la realitat quotidiana i racional, i estèticament completa, és vàlida per ella mateixa sense necessitat de recórrer al seu significat. 

Aplicat al context de Catalunya, el Postsimbolisme està marcat per l’abandonament progressiu de les fórmules noucentistes que havien inaugurat el segle i per l’adopció dels patrons estètics europeus. Globalment, els poetes manifestaven una clara consciència postsimbolista i, a més, se sentien coneixedors dels motius que condicionaven la nova poesia; es tractava d’una activitat purament espiritual i que obria la porta a la metafísica. En aquest sentit, els poetes catalans acolliren com a models els de Novalis i Hölderlin, sobretot a través de les traduccions de Riba i de Joan Crexells. De manera semblant, prengueren els plantejaments dels simbolistes francesos com Baudelaire, Rimbaud, Mallarmé i dels seus deixebles Valéry, Rilke i Yeats. Rilke, per la seva banda, fou adorat per autors nacionals com Marià Manent, que el va considerar com “un dels esperits més lúcids i penetrants de l’Europa contemporània”. 

Riba fou, sens dubte, l’autor més complet de l’àmbit cultural català, de fet el seu mestratge és a hores d’ara inqüestionable. La seva basta obra inclou manifestacions de gairebé tots els gèneres literaris. Així es reparteix entre poemes, relats, articles de crítica literària i traduccions, a més d’una interessant correspondència privada. Altres autors importants d’aquest moment varen ser Marià Manent, Tomàs Garcés, Clementina Arderiu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Màrius Torres, Agustí Bartra, Joan Teixidor, Salvador Espriu o Joan Vinyoli. Aquests poetes signifiquen la fi de les propostes noucentistes i la consecució d’un lloc entre les literatures internacionals.



 Usau els documents pertinents del repositori:



8. La poesia després del Noucentisme.

La literatura de preguerra. La poesia postnoucentista.

La renovació estètica dels anys vint i trenta, per Jaume Aulet

La poesia dels anys vint i trenta, per Xavier Lloveras

Carles Riba, per Jordi Malé

Carles Riba, per Antoni Comas

Josep Maria de Sagarra, per Marina Gustà

Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Salvador Espriu








 




Carles Riba, passió i lucidesa

   


Carles Riba - Poemes Amb La Veu Del Poeta (1964)

   



Bartomeu Rosselló-Pòrcel 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada