dimecres, 25 de novembre del 2015

Tema 2 Literatura catalana: La poesia del segle XIX. Jacint Verdaguer



Recordem-ho. La poesia del Romanticisme neix fruit de la nova configuració social, econòmica i cultural.
Ara el gènere poètic es defineix per oposició al racionalisme clàssic i contràriament a l’antic concepte de creació, els romàntics consideren la poesia com una capacitat inherent de l’home. L’artista sent predilecció per les qualitats com la imaginació, la intuïció, la naturalitat o el subjectivisme, per tal d’assolir un art personal.
Tot i que les primeres composicions dels poetes catalans estaven escrites en castellà, el prejudici lingüístic va deixant-se enrere i l’existència de poesia catalana és ja un fet a finals de la dècada dels 50. Donen compte d’això dues antologies: Los trobadors nous, d’Antoni de  Bofarull, i Los trobadors moderns, de Víctor Balaguer. Ambdues inclouen les composicions d’autors d’arreu del territori lingüístic català.
Els Jocs Florals, per la seva banda, constitueixen la fita més important del panorama poètic del segle XIX; de fet, al voltant dels certàmens es desenvolupa l’activitat versificadora més valuosa. Una mostra concloent és que el 1877 s’hi atorgui el premi a L’Atlàntida de Jacint Verdaguer i que Àngel Guimerà rebi tres guardons. Aquests trofeus signifiquen la definitiva consolidació de la Renaixença.
La importància de l’obra de Verdaguer rau en el fet que va crear una producció molt sòlida, sense comptar amb una tradició literària. culta. Les aportacions de l’autor esdevenen llavors precedent fonamental per als poetes i prosistes posteriors, els quals empren els recursos amb què Verdaguer havia dotat la llengua poètica. Aquest és un dels motius que li han valgut la consideració de poeta popular. D’altra banda, en la seva obra conviu el tarannà rural, ambient que va marcar la seva vida, amb les perspectives cosmopolites, procedents dels viatges i de les estades a Barcelona, a més de la profunda coneixença dels clàssics llatins i del contacte amb personalitats del panorama literari coetani, com ara Marià Aguiló o Manuel Milà i Fontanals.

Història i textos:
Predomini de la poesia: els primers poetes romàntics



Usau els documents pertinents del repositori:
- Resum de literatura Segle XIX
- Cronologia literatura catalana XIX-XX
- Temes 1 i 2. Romanticisme, Renaixença, Jocs Florals. La poesia. Verdaguer
-  Segle XIX. Jacint Verdaguer, per Narcís Garolera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada